Les primeres obres
Les primeres obres al voltant de la Primera Guerra Mundial van ser coetànies al conflicte i enormement subjectives, ja que no analitzaren amb el suficient rigor el fons del conflicte ni el van a estudiar com al fenomen de gran complexitat que va ser. Aquestes obres primerenques, que dominaren tot el període d’entreguerres, sovint van ser obres de difusió o llibres de testimonis i memòries de generals, governants o simples combatents que narraven l’horror que van patir a les trinxeres.
Els historiadors que van escriure sobre la qüestió es van centrar en l’apartat hermenèutic, en primer terme, en culpar a l’Imperi Alemany de l’esclat del conflicte; en segon lloc, en l’apartat metodològic, sovint van seguir les línies obsoletes del positivisme en cercar i plasmar dilatades compilacions de documents històrics (tractats, telegrames, lleis,...) com a dipositaris d’una veritat absoluta, sense introduir gaires complexitats teòriques i interpretatives. En aquest període, van prevaler els treballs lligats a la Història política, militar i diplomàtica; aquestes obres menystenien els factors d’ordre social i ideològic i no conferien pas un gran protagonisme als soldats que havien estat el gran subjecte de mobilització durant el conflicte.
​
Contràriament, en aquelles obres l’atenció es va posar sobre tot en els dots d’estrategues de grans generals com Pétain, Foch o Brusilov, o bé en el paper dels líders polítics. La Primera Guerra Mundial era tractada historiogràficament, doncs, com si hagués estat un conflicte desenvolupat gairebé només en els despatxos de la diplomàcia i en els òrgans de decisió.
​
Bibliografia

Infanteria alemanya en una trinxera
Font : Europeana
En aquest marc, només alguns historiadors excepcionalment van reclamar la integració dels soldats en el relat historiogràfic de la Primera Guerra Mundial, com ara Jules Isaac. Cal dir, finalment, que en aquests moments la historiografia al voltant de la Gran Guerra està envoltada d’un sentit nacionalista evident i que els Estats son presos com a unitat de conflicte i d’acció, deixant al marge qualsevol anàlisi transnacional del conflicte.
Historiadors d’aquesta tendència militar i diplomàtica: Pierre Renouvin, Basil Henry Liddell Hart.