Impacte a Espanya i Catalunya
En esclatar la guerra al continent europeu, el govern del president Eduardo Dato va decidir declarar la neutralitat d’Espanya al conflicte. Malgrat els intents oficials de mantenir Espanya al marge de la confrontació, però, la guerra va entrar al país i va tenir un impacte important en l’economia, la política i la societat espanyola.
D’una banda, la demanda de producció cerealística i industrial per part dels països bel·ligerants va estimular un creixement econòmic accelerat, sobretot a Barcelona i la seva àrea metropolitana, que acabaria provocant un increment de la inflació i una greu situació econòmica especialment al llarg de l’any 1917. Les dificultats econòmiques i també militars van ser un catalitzador de la crisi política i del sorgiment de l’Assemblea de Parlamentaris, que va desafiar la preservació del statu quo de la Restauració. D’altra banda, també es van incrementar els episodis de contraban en benefici de les potències estrangeres i molts ciutadans espanyols van col·laborar amb elles com a espies i informadors. Igualment, les potències bel·ligerants van intentar influir en l’opinió pública espanyola finançant secretament propaganda i òrgans de premsa perquè transmetessin una imatge benvolent amb un bàndol o l’altre; aquest fet va poder accentuar i perpetuar la intensa divisió ideològica entre els aliadòfils, partidaris de la victòria de França i dels altres països de l’Entesa, i els germanòfils, partidaris de la victòria dels Imperis Centrals.
Per últim, cal tenir en compte que alguns milers d’homes d’arreu de l’Estat s’allistaren com a voluntaris per contribuir a la victòria des de les trinxeres, principalment a les files de la Legió Estrangera Francesa.
​
Copyright: Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional de España
- ¿Qué eres tú, francófilo o germanófilo?
- ¿Yo? ... ¡Huerfanófobo!
Portada de la publicació "España. Semanario de la vida nacional" (1915-1924), dirigida per José Ortega y Gasset.