Tractats de pau
La matinada de l’onze de novembre del 1918, es posaren fi a les hostilitats entre els països aliats i Alemanya amb la firma de l’armistici de Compiègne, el primer pas en la construcció de la pau.
Després d’una guerra devastadora –amb importants pèrdues demogràfiques, una gran destrucció material i intenses transformacions socials- la I Guerra Mundial arribava a la seva fi i es feia necessària la firma d’un conjunt de tractats entre els països implicats en els quals s’establiren els termes de la pau. Aquests tractats, com el de Versalles, Saint-Germain, Neully, Trianon i Sèvres, serviren per establir unes noves fronteres europees i unes noves relacions econòmiques entre els països que s’havien enfrontat: l’Imperi Austrohongarès i l’Imperi Otomà quedaren dissolts i van quedar reemplaçats per tota una sèrie de nous estats principalment als Balcans i al Bàltic.
De tots els tractats, el Tractat de Versalles fou el de major transcendència, ja que plantejà la situació en què quedava l’Alemanya vençuda amb un ànim de revenja i el tema bàsic de la reconstrucció d’Europa. El president francès Georges Clemenceau, el britànic Lloyd George, el nord-americà Woodrow Wilson i l’italià Orlando van ser les quatre figures polítiques clau en relació a aquest tractat. Mentre que el president nord-americà Woodrow Wilson volia establir en les relacions internacionals la comprensió i la concòrdia perquè no es tornés a repetir un conflicte com el que es deixava enrere, Clemenceau s’erigí com el principal defensor d’un tracte dur als alemanys, que van parlar d’un "Diktat", ja que havien d’acceptar forçosament unes clàusules humiliants i demolidores sense possibilitat de ser escoltats.
​
Clemenceau presenta les demandes dels aliats a la delegació alemanya al Palau de Versalles, 1919
Font: Wikimedia Commons /Wide World Photos
En aquell tractat es plantejaven dures sancions econòmiques a Alemanya, una desmilitarització de Renània i l’ocupació francesa de la vora esquerra del Rin, la reducció de l’exèrcit a només 100.000 efectius i la prohibició de fabricar armament, la impossibilitat d’Àustria d’unir-se a Alemanya o la pèrdua de les colònies alemanyes a l’Àfrica. Alemanya va perdre una cinquena part del seu territori, perdent territoris com Alsàcia i Lorena, i a més a més s’introduïren clàusules morals que ferien greument la sensibilitat nacional alemanya en un tractat revengista que determinà el futur d’Europa.